Marhaban4u.com

MESYUARAT AGONG PERTAMA KOPERASI DAN TARAWIKH AFATS 2009

Sunday, March 15, 2009

Saturday, March 14, 2009

Ramai Pembahas Blog Terlalu Emosional

A Kadir Jasin

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

PERTUDUHAN terhadap enam orang pembahas blog semalam atas tuduhan menghina Sultan Perak menjadi satu lagi mercu tanda bagi dunia blog Malaysia.

Mereka dituduh di tempat berasingan di bawah Akta Multimedia dan Komunikasi 1998.

Peristiwa ini sekali gus menamatkan andaian bahawa blog, pemblog (blogger) dan pengomen adalah bebas dan di luar kawalan undang-undang.

Secara peribadi, saya telah sejak sekian lama berulang kali mengingatkan masyarakat blog, sama ada pemblog atau pembahas, agar berhati-hati dan sentiasa menghormati undang-undang.

Tetapi nasihat seperti ini bukanlah mudah diterima kerana ramai pemblog, pembahas dan pembaca percaya bahawa blog adalah bebas dan tidak ada siapa yang boleh bertindak ke atas mereka.

Apatah lagi majoriti pemblog dan pembahas adalah bukan wartawan dan tidak terlatih di bidang undang-undang.

Malah ada di kalangan pemblog wartawan dan mereka yang fasih mengenai undang-undang pun ramai berasa seolah-olah mereka di luar kuasa undang-undang.

Di kalangan pembahas pula, majoriti adalah orang muda dan anggota biasa masyarakat yang penuh emosi dan mengulas untuk melepaskan geram.

Dalam rancangan “Perspektif Kita” keluaran saluran satelit Astro Awani baru-baru ini, saya memberi kata dua bahawa tidak ada siapa pun di bumi Malaysia ini yang terlepas daripada kawalan undang-undang.

Saya mengingatkan pemblog bahawa mereka tertakluk kepada semua undang-undang negara, khasnya yang berkaitan penyebaran maklumat dan propaganda, seperti Akta Hasutan, Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Akta Rahsia Rasmi.

Setidak-tidaknya pun mereka boleh dikenakan tindakan sivil seperti saman malu.

Malah saya mengatakan bahawa menulis di dinding bangunan atau tembok pun boleh diambil tindakan jika mengandungi unsur-unsur di atas dan penulisnya berjaya dikesan.

Atas alasan dan kesedaran itulah saya dari awal-awal lagi menyatakan dalam pengenalan blog ini bahawa “we wish to maintain a high level of integrity and responsibility among our participants”.

(Kita berhasrat mengekalkan tahap integriti dan tanggungjawab yang tinggi di kalangan peserta kita.)

Dan dalam setiap posting baru, saya mengulangi pesanan bahawa “ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan.”

Saya juga tidak melayan komen yang hanya menggunakan pengenalan “anonymous” tanpa nama sebenar atau samaran di bawahnya.

Adalah mustahil bagi saya, para pembahas dan pembaca membezakan antara seorang pengulas “anonymous” dengan pengulas “anonymous” yang lain.

Alhamdulillah, tidak terlalu banyak komen seperti di atas yang saya terima. Jadi tidaklah banyak komen yang terpaksa saya tolak.

Kesan tindakan mahkamah ini tidaklah semuanya negatif walaupun ia sedikit sebanyak akan menakutkan sesetengah pembahas daripada terus menghantar komen.

Namun dalam jangka masa panjang, saya berharap ia akan memberi kesan positif di mana para pembahas akan berhujah dengan tepat, pintar, waras, berhemah dan bertimbang rasa.

Saya sendiri kecewa dengan sikap fanatik segelintir pembahas yang langsung tidak boleh menerima perbezaan pendapat dan sangat emosional. Malah kita yang memberi ruang ini pun dimaki hamunnya.

Sikap mereka bercanggah langsung dengan dakwaan bahawa mereka matang dan demokratik. Elok jugalah pembahas seperti itu diadili oleh mahkamah atau tidak lagi mengambil bahagian di ruang demokratik ini.

Peristiwa ini juga membuktikan yang blog ini bukan lagi media pinggiran yang diberikan pelbagai label negatif. Blog sudah diakui penting dan mula diadili sama seperti media arus perdana.

Bagi saya, ini adalah perkembangan yang positif dan akan menjadikan komuniti pemblog lebih bertanggungjawab dan dihormati.

Seperkara lagi, lebih baik pemblog diawasi oleh masyarakat dan diadili oleh mahkamah daripada dikawal dan diadili oleh cawangan eksekutif dan perkhidmatan awam.

Ringkasan Kes Daripada Utusan Online

Chan Hon Keong 26, dituduh bersama isterinya, Khoo Hui Shuang, 27, menghina Sultan Perak melalui laman web http://books.dreambooks.com/duliduli.html yang mempunyai pautan kepada laman web Sultan Perak, www.sultanperak.gov.my. di Permatang Pauh, Butterworth, kira-kira pukul 12.05 pagi, 13 Februari lalu.

Rutinin Suhaimin, 35, dituduh melakukan kesalahan sama menggunakan perkhidmatan aplikasi Internet secara sedar dengan membuat dan memulakan penghantaran komen di alamat http://booksdreambook.com/duli/duli.html yang pada pukul 6.33 petang pada 13 Februari lalu di Kundasang, Sabah.

Nor Hisham Osman, 36, didakwa telah membuat dan memulakan penghantaran komen yang jelik sifatnya di http://books.dreambook.com.web per/dul1.html yang mempunyai pautan kepada laman web Sultan Perak iaitu www.sultan.perak.gov.my. Perbuatan itu didakwa dilakukannya pada pukul 12.34 tengah hari, 11 Februari lalu di Taman Lestari Perdana, Sri Kembangan, Selangor.

Muslim Ahmad, 54, didakwa atas tiga tuduhan menulis komen menghina Sultan Perak menggunakan perkhidmatan Internet menghina Sultan Perak di Setapak, Kuala Lumpur pukul 2.21 dan 2.27 petang, 7 Februari lalu.

Azrin Md. Zain, 33, didenda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di Kuala Lumpur selepas mengaku bersalah menulis komen yang menghina Sultan Perak.
19 comments

No comments: